
EVENT RELATED BRANDING 

 

ISSUE: NEED FOR ADVERTISEMENT CONSENT 
Summary:  
 
“No advertisement may be displayed unless consent for its display has been granted” 
 
“Advertisement” defined as “any word, letter, placard, model, sign, board, notice, device or representation in the nature of and employed wholly or partly for the purpose of  
advertisement, announcement or direction..”1 
 
Deemed consent, not requiring any express application or permission, is provided for in the 2007 Advertisement Regulations as set out below2 
 
NB: alterations to listed buildings may required listed building consent 
Deemed Consent Provision in the 

Regs 
Restrictions/Conditions Comment 

 

Functional advertisement of local 
authorities. 

Sch 3, part 1, 
Class 1  
1A 
 
 
 
 
 
1B 
 

• Must be wholly for announcement or direction in 
relation to function of a local authority. 

• Must be reasonably required for safe and efficient 
performance of functions 

• No illumination unless reasonably required 
• Must not exceed to 1.55sq m 

 
OR 
 

• Can be an advertisement displayed by a local 
planning authority on land in the area. 

Can potentially be used for Barbican 
Arts, Culture Mile and Open Spaces 
activities. 
 
 
 
 
 
 
Likely related to planning related 
notices e.g. Notice of Applications or 
Local Plan Consultation (due to 
.reference to planning authority) 

                                                           
1 S 220 TCPA 1990 & Reg 4 TCP (Control of Advertisement) (England) Regulations 2007 (“the Regs”) 

 
2 The deemed consents included in this Schedule are those most likely to  facilitate “Event related branding” and open spaces. The list is not exhaustive. For full list see Regs 
https://www.legislation.gov.uk/uksi/2007/783/contents 



Temporary miscellaneous 
advertisements – local events 

Sch 3 Para 1, 
Class 3  
3D 

• Must announce a local event of a cultural, 
educational or recreational character. 

• Must not be for commercial purposes. 
• Must not be displayed earlier than 28 days before or 

14 days after the event. 
• No part to be more than 4.6 m above ground level. 
• No character or symbol to be more than 0.75m high. 

 
 
 
 
Can potentially be used for Barbican 
Arts, Cultural Mile and events. 
 
(City Local Plan resists advertisement 
above ground level) 

Flag advertisements Sch 3, part 1, 
Class 7 
 
7A 
 
 
 
 
 
 
 
7AA 

• Must be attached to a single flagstaff projecting 
vertically from the roof of a building. 

• Must only have name of person occupying the 
building; or refer to a specific temporary event at the 
building  

• Characters must be less than 0.75,,,if in a 
conservation area. 
 
OR 
 

• Must be attached to a single flagstaff projecting from 
part of a building other than the roof. 

• Not in a conservation area 
• Must only have name of occupier of the building; or 

refer to a specific temporary event (other than 
offering named goods for sale) 

• Only one flagstaff at a time. 
• Flagstaff must not exceed 2m sq. 

Can potentially be used to promote 
temporary events at the building. 
 
(City Local Plan 2015 indicates that 
flags and banners will not be 
permitted except where appropriate 
for cultural institutions) 

 


